Новини

[20 май 2011]

Последни етапи от подготовката за "ОРЕЛ НА ДУНАВА IV"

Легионери от Нове полагат доброволен труд по разширяването на Каструма на градския стадион

Legio XI Clavdia
Legio XI Clavdia снимани пред Каструма в Свищов. Снимката е в рекламните материали на Natale di Roma 2011Вече четвърта година в Нове (днешен Свищов) се провежда най-големият реенактмънт фестивал „Орел на Дунава”. Фестивалът пресъздава военния бит и сблъсъците между Имперски Рим и вражеските племена и народи; съдържа богата културна програма и вече се превърна във форум за среща на любителите на античността от различни краища на България и Европа.

Освен историческите предпоставки, Свищов предлага и чудесна инфраструктура за провеждането на подобно събитие. Древният Римски град Нове, намиращ се на 2 километра от Свищов, е естествен фон за събитията, а в последните години бе изграден и модерен посетителски център, бе направена туристическа маркировка, възстановени бяха и няколко атрактивни обекта, на които се провеждат възстановките. През 2008 бе изграден и дървен каструм (крепост) на градския стадион. От 2006 година градът разполага и с уникална открита сцена, разположена в местността на градската крепост – на най-високата точка на града, с уникална гледка към Дунава, и на две минути пеша от самият център. Сцената е с капацитет от близо 1000 места, а по време на Фестивала на нея се провеждат гладиаторските битки и културните събития.

Огромен интерес и наплив от желаещи за участие отбеляза тазгодишното издание на Фестивала. Датите бяха анонсирани през месец октомври 2010 г., след участието на свищовската група за антични възстановки на римския фестивал "S.P.Q.R.". В рамките на шест месеца Организационния комитет получи купища завявки за участие от групи от Европа, Америка и дори ... Бангладеш!. Записването и избора на групи прикючи в началото на април 2011, но заявките за участие продължиха да пристигат. Вече има заявки за участие и от български групи, което показва, че усилията на Организаторите на Свищовския фестивал са запалили интереса към реенактмънта и в България.

В средата на април бе уточнена и програмата, в резултат на интензивни преговори с избраните групи участници. Градският стадион в Свищов се оказа тесен за демонстрациите на реенакторите, и се наложи разширението на Каструма и варварския склон. В ремонта на каструма дейно и доброволно участие взеха момчетата от Свищовската група за антични възстановки "Първа тракийска кохорта". Момчетата използваха периода освен за показване на строителни умения (присъщи на древните римски военни части), и за тренировки и набор на доброволци за попълване на Кохортата. На тазгодишният (четвърти) фестивал войсковата част, наричана досега "кохорта" ще обособи четири нови части - Легион, Кохорта, Тракийска военна част и Сенатори. Ето още една причина да присъствате на Четвъртия фестивал ОРЕЛ НА ДУНАВА, за да станете свидетели на това историческо събитие за реенактмънт групите в България.Посетителите на ОРЕЛ НА ДУНАВА IV ще избират между разнообразна и богата програма, представена удобно в трите дена на фестивала. В четвъртък ученици от горния клас на две свищовски училища - СОУ "Димитър Благоев" и ТИХ "Асен Златаров" ще покажат знанията си за античната история пред съучениците си;

В петък научните деятели могат за вземат участие в Конференцията „Дунавски културен коридор (от древността до наши дни)”, в която лектори са Пламен Крайски, Ивелина Иванова, Марин Маринов, Красимира Лука, Ирена Александрова, Теодор Роков, доц. д-р Николай Ненов, Пламена Димитрова, Росен Милев, Мария Гюленова, проф. Вера Бонева и др. Не са забравени и подрастващите - в събота, учениците от всички училища в Свищов са на градския стадион, а там ще се проведе състезание на подрастващите, включващо автентични антични надпревари.

За любителите на културата е отредена съботната вечер - за втора поредна година на Амфитеатъра Калети зрителите напълно напълно безплатно ще гледат представлението на Държавната опера - Русе "Кармина Бурана". Преди това, след края на обявения за работен съботен ден, огромно шествие от всички участници във Фестивала ще премине по главните улици на града, в продължителен и впечатляващ четирикилометров маршрут.

Римската история е свързана с много битки, но тази година във ОРЕЛ НА ДУНАВА IV битката ще е само една. В неделя, 16:00 ч. на градския стадион. Кой ще победи - дали тренираната римска военна машина, или хаотичните, но зли варвари? Това ще разберат само присъстващите на събитието.

Организаторите на събитието не са забравили и бита на епохата, която пресъздава Фестивала... маршовете и битките са впечатляващи, но древните римляни са оставили след себе си и много разнообразно и ценно наследство в различни сфери... в събота, посетителите на Фестивала могат да "опитат", и то буквално кухнята на римляните, даките, готите. Неделята е посветена на античните занаяти - посетителите ще видят наживо презентации на даки и готи. За първи път в настоящото издание на фестивала можете да участвате в конна езда и стрелба с лък, и да наблюдавате състезания по стрелба с римска артилерия.

Потопете се в автентичното - само в Свищов. От 27-ми до 29-ти май тази година. Отворете очите си за древната история, не бъдете само наблюдател, а участвайте активно. Това може да ви се случи наистина, ако сте в Свищов - центъра на Античните възстановки, от 27-ми до 29-ти май 2011, Четвърти ежегоден античен фестивал "ОРЕЛ НА ДУНАВА".

Повече информация: