Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“

Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“ популяризира древната история и пресъздават живота на легиона в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-ви - VI-ти век. Първи Италийски легион е легионът, разположен в продължение на няколко века в Нове, античния град край Свищов. Първоначално замислен от Нерон като „Фалангата на Александър Велики” за поход към Кавказ, легионът включва само римски граждани от Северна Италия, високи над 6 стъпки. Първи Италийски легион е един от малкото легиони, за които се знае рождената дата. Има писмени източници, доказващи, че легионът е създаден на 22 септември 66 г. сл. Хр. По време на дългото си присъствие по Дунавския лимес, съставът му е редовно попълван от местното население.

Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“ е основана през 2005-та година и е първата в България. В Първи Италийски легион и Първа Тракийска кохорта участват над 100 души, най-вече студенти от Стопанска Академия „Д.А.Ценов” и ученици от Свищов, но също така любители на историята от Белене, Сисистра, София, Велико Търново. През изминалите години реенакторитe натрупаха богат опит чрез участия в едни от най-големите международни фестивали за антични възстановки. Девет години подред нашите момчета са традиционни участници в най-големият европейски реенактмънт фестивал „Natale Di Roma”, който се провежда ежегодно през месец април в Рим, Италия, и е посветен на основаването на древния град. Имаме участие и във фестивала “S.P.Q.R.“, отново в Рим, големи събития в Унгария, Полша и Румъния, а в България имаме стотици участия, от Видин, Монтана, Белоградчик, през София, Цари Мали Град, Сандански, Никополис Ад Иструм, Плевен, Велико Търново, Русе, Бургас, Каварна, Хасково, Ивайловград до Перперикон, Склаве, Белене, Бяла, Каварна и къде ли още не.

На 4-ти ноември 2005-та година бе първото представление на свищовските реенактори при откриването на посетителски център Нове, пресъздаващо историята на древната римска крепост при императорите Клавдий, Веспасиан, Траян, Адриан и Каракала, готското нашествие на Книва, превръщането й в столица на готите при Теодорих. Големият интерес и популярността на Легиона в следващите години доведе до международния успех на българските реенактори. Групата се разрасна и от местна се превърна в национално представена с участници - доброволци от цялата страна. Ние въведохме думата "реенактмънт" (историческа възстановка) в България, и поставихме основите на първия такъв фестивал в Свищов - фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“. Фестивалът се провежда в античната римска крепост Нове край днешния Свищов, и има вече четиринадесет издания с участници от Италия, Румъния, Германия, Полша, Русия, Украйна и България.

Първи Италийски Легион е с автентично легионерско оборудване, ръчна изработка, и включва римски легионери и ауксилиари, тракийски пелтасти и конници, готски воини и даки, сенатори и патриции от Рим, нимфи и весталки от храма на Веста, занаятчии и прочее.

Legio I Italica Salutat vos!