Община Свищов, Исторически музей Свищов и Съвет по туризъм – Свищов

Имаме удоволствието да ви поканим на

XV-то издание на фестивала на античното наследство "ОРЕЛ НА ДУНАВА"


ПРОГРАМА

 [ENG]     [BG] Последна актуализация - 29 май 2019 г.

Петък, 7 юни


10:00 – 14:00 Античен град Нове
Антични състезания за ученици „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от региона. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри. Съдийстват легионери от Legio I Italica и Legio XIII Gemina.

19:30 – 20:15 Площад „Алеко”
Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала. Кметът връчва символите на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала. Група от античната сцена Histriones - музикално изпълнение с автентични древноримски инструменти. Танцови изпълнения на Nimfele Dace и Пагане.

20:15 - 21:00 Площад „Алеко”
Връчване на наградата „Златния орел“ за принос в популяризирането на българската култура на известния поет, композитор и изпълнител Михаил Белчев. Mузикален рецитал на лауреата. Огнено шоу на Феникс.

След 21:00 Площад „Алеко”, централните улици
Тържествен парад на групите по улиците на Свищов под светлините на факлите.


Събота, 8 юни
Античен град Нове

09:00 – 21:00 Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители

09:30 –10:00 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора

10:00 – 11:00 Презентации на групите-участнички Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, Geto-Dacians from Moldova.

10:00 – 14:00 Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти;
Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона.
Античната кухня: Кулинарно състезание между групите-участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи. Викторина с любопитни исторически факти за публиката.
Речта на Хортензия. Жената-адвокат в Древния Рим, която успява в защита на жените да промени редица патриархални закони.

16:00 – 17:00 Посетителски център „Нове“
Симпозиум „Древното наследство в България“: Публична лекция на Доц. д-р Бони Петрунова „Древни съкровища, музеи, туризъм“

Античен град Нове
17:00 – 20:00 Следобедни представления:
демонстрации, танци, обичаи и ритуали.

17:00 – 17:30 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният ритуал в изпълнение на домакините от Legio I Italica показва непреходния характер на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.

17:30 – 18:00 Танцов спектакъл на Nimfele Dace, вдъхновен от древни митове и легенди.

18:00 – 19:00 Големите гладиаторски игри „Колизеум“: гладиаторите от всички групи ще състезават в категориите „най-атрактивен двубой“ и „гладиатор на народа“ за гласовете на публиката. Драматичната сцена „Двете гладиаторки“ в изпълнение на Gruppo Storico Romano. Сцената описва нощта преди битката между двете най-известни римски жени-гладиаторки, чиито имена и до днес четем по релефите на Колизеума. „Улфгар - машината за смърт“. Непобедимият и непокорен Улфгар е продаден за арените на Рим. Той тръгва към сърцето на империята, за да го завладее. „Двамата тракийци“ – историята на пленените траки, превърнали се в легендарни гладиатори.

19:00 – 19:30 Трагедията „Един ден в дома на Пизон“ на Gruppo Storico Romano. В сцената Император Нерон е поканен от своя приятел на поредния гуляй, но този път не всичко завършва така, както е започнало.

19:30 – 20:00 Спектакъл с виртуозните изпълнения на Багатур и Пагане.

19:45 – 20:00 Връчване на наградата „Златния орел“ за опазване на културно-историческото наследство на откривателя на Каварненското съкровище, изтъкнатия български историк и археолог Доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

След 20:00 Голямата битка между варвари и римляни: Една кампания в лимеса на Истър. След поредните провокации на варварските племена римските легиони нахлуват отвъд Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената армия на даки и сармати. Вождът на варварите призовава за победа и обещава богатата плячка от римските крепости да се подели между войните-победители. Римският генерал вдига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща реч и призовава за разгром на вероломния и подъл враг. Възползвайки се от разногласията между съюзниците-варвари, римляните нанасят светкавичен удар и печелят битката, но не и войната.


Неделя, 9 юни
Античен град Нове

09:00 – 13:00 Римският походен лагер и варварският лагер - отворени за посетители

09:30 – 10:00 Римските легиони в параден строй – приемане на строя от Императора

10:00 – 13:00 Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри;
Ателиета и работилници за малките фенове на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиаж на римска матрона.
Състезания за сила и бързина за участниците и публиката за големите награди на спонсорите на фестивала.

10:00 – 11:00 XI-ти Легион, най-верните на Император Клавдий, Gruppo Storico Romano. След опита за покушение над Император Клавдий, XI-ти Легион е почетен и награден за ролята си в разкриването на заговора.

11:00 – 12:00 Танци и ритуали на Nimfele Dace, Пагане, Тракийски мистерии „Орфей и Евридика”, вдъхновени от древни митове и легенди.

13:00 – 13:30 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща снимка на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.